KAPELPOST MEI 2019

 

De bestuursnotitie over de ontwikkeling van de Kapelgemeenschap:  de notitie van het bestuur: ‘De Volgende Stap’. 

Deze Kapelpost is hier te downloaden.

 

12de jaargang

 

Mei 2019

 


AGENDA

 

Dag

Datum

Tijd

Wat

Bijzonderheden

Waar

zo

28-apr-19

10.00

Eucharistieviering

Samenzang  

Kruisherenkapel

ma

29-apr-19

19.30

Kindfulness

 

Tuinkamer

di

30-apr-19

8.30

Eucharistieviering

 

Kruisherenkapel

do

2-mei-19

8.30

Eucharistieviering

 

Kruisherenkapel

do

2-mei-19

19.00

Meditatiebijeenkomst

 

Kruisherenkapel

zo

5-mei-19

10.00

Thematische viering van Woord&Gebed

Paulus Kwintet

Kruisherenkapel

ma

6-mei-19

19.30

Kindfulness

 

Tuinkamer

di

7-mei-19

8.30

Eucharistieviering

 

Kruisherenkapel

do

9-mei-19

8.30

Eucharistieviering

 

Kruisherenkapel

do

9-mei-19

19.00

Meditatiebijeenkomst

 

Kruisherenkapel

zo

12-mei-19

10.00

Eucharistieviering

Ter Lindekoor

Kruisherenkapel

ma

13-mei-19

19.30

Kindfulness

 

Tuinkamer

di

14-mei-19

8.30

Eucharistieviering

 

Kruisherenkapel

do

16-mei-19

8.30

Eucharistieviering

 

Kruisherenkapel

do

16-mei-19

19.00

Meditatiebijeenkomst

 

Kruisherenkapel

zo

19-mei-19

10.00

Eucharistieviering

Mistral jubileumviering

Kruisherenkapel

ma

20-mei-19

19.30

Kindfulness

 

Tuinkamer

di

21-mei-19

8.30

Eucharistieviering

 

Kruisherenkapel

do

23-mei-19

8.30

Eucharistieviering

 

Kruisherenkapel

do

23-mei-19

19.00

Meditatiebijeenkomst

 

Kruisherenkapel

zo

26-mei-19

10.00

Eucharistieviering

Intervalkoor PiusX

Kruisherenkapel

                                                 Wijzigingen voorbehouden 

5 mei: BEVRIJDINGSDAG

In de dienst van woord en gebed om 10.00 uur gaan we op onderzoek naar wat Jezus en de bijbel ons leren over het thema Vrijheid. We gaan te rade bij inspirerende voorbeelden uit ons eigen leven en onze recente geschiedenis om helder te krijgen wat de ware vrijheid eigenlijk is. In plaats van het delen van het brood, willen we deze zondag het vuur van de Geest samen aanwakkeren. Het vuur van de vrijheid! U bent van harte welkom op onze zoektocht om samen te groeien in vrijheid. 

50 JAAR

1969 - 2019

MISTRAL JUBILEUMVIERING

Zondag 19 mei wordt het 50-jarig jubileum van Mistral ingeluid met een feestelijke eucharistieviering waarin rector Rein Vaanhold en emeritus-pastoor Inno Ponsioen zullen voorgaan (Pastoor Ponsioen is altijd een groot animator van zowel het jongerenkoor als Mistral geweest!).

Het koor zingt de Missa Mistral, die speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd is door dirigent Niels van Dalsum.

Later dit jaar, op zondag 6 oktober, gaat Mistral nog een bijzonder jubileumconcert organiseren.

Mistral anno 2019

 

Noteert u het vast in uw agenda! Mocht u méér willen weten over verleden, heden en toekomst van het koor, kijkt u dan even op de vernieuwde website www.mistraluden.nl.

LINDEBOOM BIJ KAPEL

Zoals iedereen waarschijnlijk wel opgevallen zal zijn, staat er sinds 14 februari een prachtige lindeboom op het Onze Lieve Vrouwenplein, vóór de kapel. De Gemeente Uden heeft een initiatief van Ine van Grinsven ondersteund en uitvoering gegeven aan het planten van die boom. Op zondag 26 mei is er om 10.00 u een eucharistie viering in de kapel van de Kruisheren, met Rein Vaanhold als voorganger en zang van het Pius X intervalkoor, waarin aandacht geschonken wordt aan Maria Ter Linde. Rond 11.00 u worden de boom en het beeldje, wat er aan bevestigd zal zijn, ingezegend.  Rector Rein Vaanhold is gevraagd om deze handeling te verrichten, mede omdat de Kruisheren al jarenlang de zorg voor het Mariabeeldje in de kapel hebben gedragen.

Daarna is er voor alle aanwezigen lindebloesemthee of -water met lindehoning en een kleine verrassing. Dit cultuur historisch monument is terug in Uden, Maria is weer ter Linde. 

 DAUWTRAPPEN OP HEMELVAARTSDAG

Donderdag 30 mei a.s. gaan we weer volgens de traditie DAUWTRAPPEN.

Dat betekent eerder opstaan om de rust van de vroege frisse morgen te gaan ervaren.

Vorig jaar waren er weinig deelnemers maar we hopen nu op meer mensen zodat deze activiteit door kan blijven gaan.

In stilte, om de heroplevende natuur van de voorjaarsmaand mei bewust te kunnen ervaren, lopen we in een rustig tempo een route door het mooie natuurgebied van Uden.

Een goed begin van de dag?! U zult het merken: de natuur zal zijn werk doen!

U BENT VAN HARTE WELKOM.

Verzamelen: vanaf 7.15 uur bij de Kruisherenkapel.

Vertrek: precies 7.30 uur.

Terugkomst: rond 9.30 uur. Er staat dan een kop koffie/thee voor u klaar en naar wens kunt u aansluitend deelnemen aan de viering van 10.00 uur in de kapel.

Vervoer: de deelnemers verdelen zich over de aanwezige auto’s.

Terrein: we lopen over gemarkeerde wandelpaden.

Het weer: de wandeling gaat altijd door.

Kosten: hier zijn geen kosten aan verbonden.

Inschrijving: t/m 27 mei via info@kapelgemeenschap.nl of bij het secretariaat, Rooijsestraat 27, 5401 AT Uden. Tel: 06-4096 6338.

Besluit u op de morgen van 30 mei ook mee te gaan wandelen is dat heel prima maar wilt u dan wel voor eigen vervoer zorgen?

Ineke Schlatmann, namens de werkgroep meditatie en bezinning.

 Een nieuw initiatief van

Kapelgemeenschap ter Linde

KINDFULNESS – MINDFULNESS VOOR DE ZIEL

Binnenkort start Kapelgemeenschap ter Linde met een workshop “Kindfulness”.

In een eerste serie van 6 bijeenkomsten van een uur worden er op een laagdrempelige manier diverse meditatieoefeningen aangeboden. Deze vorm van mediteren helpt om op een vriendelijke manier aandacht te geven aan datgene wat zich afspeelt in onszelf en om ons heen.  Het vermindert stress en het vergroot je zelfbewustzijn. Door met compassie aandacht te hebben voor jezelf ontstaat er ook compassie voor je omgeving.  Een vriendelijke wereld begint met vriendelijkheid naar jezelf. De workshop is voor iedereen vrij toegankelijk.

Dit initiatief van Kapelgemeenschap ter Linde vindt plaats in de Kruisherenkapel.  De workshop wordt geleid door Erick Mickers, erkend trainer Mindfulness en Mindfulness en Compassievolle Communicatie. Kindfulness is de benaming voor meditatie vanuit vriendelijkheid. Meditatie als medicijn voor de ziel.

Iedereen is van harte welkom om te ontdekken wat kindfulness is.

Je hoeft je niet aan te melden en je kunt ook deelnemen aan 1 of enkele bijeenkomsten. Behaaglijke kleding is aanbevolen en als je wilt neem je je eigen meditatiekussen of matje mee, maar mediteren op een stoel gaat ook uitstekend!

De “Workshop Kindfulness” vindt plaats, van 19.30 uur 20.30 uur, op maandag: 29 april, 6 mei, 13 mei, 20 mei, 27 mei en 3 juni in de Kruisherenkapel te Uden. Voor meer informatie: info@kapelgemeenschap.nl

TRAP-IN  2de PINKSTERDAG 10 juni 2019

Ontwikkelingswerk! Een goed begin, fiets de Trap-in!!

Vorig jaar kon per project € 2750,- worden uitgedeeld. Een schitterend resultaat! Tweede Pinksterdag (10 juni) wordt de Trap-In voor de 45ste keer georganiseerd. En wéér gaat de hele opbrengst naar de projecten. Geen cent blijft aan de strijkstok hangen.Eén van die projecten is het project van kruisheer Rein Vaanhold: het slaan van een nieuwe, diepere waterput bij het Kruisherenklooster Mont Sainte Hélène in Bwalengire (Congo). De droogte ten gevolge van de klimaatverandering speelt ook dáár parten. Van deze waterput maakt het hele dorp gebruik. Water is één van de eerste levensbehoeftes. Trap-In wil daarin steunen. Een extra reden om mee te fietsen, want eigenlijk zijn alle projecten de moeite waard. Trap-In heeft ook een bijzondere naam opgebouwd: waar kun je zo schitterend en gezellig fietsen voor een goed doel?

Kunt u niet meefietsen? Geen nood: u kunt na elke zondagsviering een deelnemerskaart kopen voor minimaal € 5. Zo “fietst u niet, maar u trapt wel mee”! Ook op andere adressen zijn de kaarten te koop: bijv. bij Eigen Herd. Méér info op www.trap-in.nl.

OPBRENGST VASTENACTIE

De Vastenactie was dit jaar bestemd voor het vredesproject van de Kruisheren in Musienene in Congo. Zij vroegen geld voor een muziekinstrumenten en een geluidsinstallatie.

De opbrengst van de deurcollecte was € 1.375 en ook werd er nog € 100 rechtstreeks overgemaakt. Hiermee kan in Congo veel gedaan worden.

Heel hartelijk dank voor uw bijdrage!

KAPELPOST

De volgende KAPELPOST  verschijnt zondag 26 mei 2019. Kopij kan tot UITERLIJK 19 mei worden aangeleverd via email: info@kapelgemeenschap.nl